Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Blir ju nästan som avelsdjur” – se de före detta värnpliktiga reagera på spermiestölderna. Foto: Arkiv/SVT

Avslöjar: Värnpliktiga blev lurade i spermieexperiment – fick barn med okända kvinnor

Publicerad
Uppdrag granskning ·

Uppdrag granskning kan avslöja nya spermiestölder inom svensk sjukvård. Värnpliktiga i Uppsala bidrog med spermier till forskning – men dna-tester visar att de använts till inseminationer vid Akademiska sjukhuset i Uppsala. Minst tre värnpliktiga har blivit ofrivilliga pappor.

– Det är inte klokt, fullständigt vidrigt, säger en av de värnpliktiga.

I ett forskningsprojekt under slutet av 1960-talet och början av 70-talet testades möjligheten att frysa ned spermier i flytande kväve. Värnpliktiga vid Stabs- och sambandsskolan i Uppsala erbjöds att bidra och fick 50 kronor för varje spermieleverans, vilket motsvarade tio dagsersättningar.  

– Det var en guldgruva, säger före detta värnpliktige Jan Lundblad från Göteborg som regelbundet lämnade spermier.  

Den svenska spermieskandalen

Skulle användas till forskning 

Uppdrag granskning har varit i kontakt med 256 män som gjorde lumpen vid regementet den aktuella tidpunkten. 17 av dem uppger att de donerade spermier och alla utom en är övertygade om att de enbart skulle användas till forskning.   Dna-tester visar nu att minst tre av de värnpliktiga är biologiska pappor till ett eller flera barn som kommit till via inseminationer på Akademiska sjukhuset i Uppsala. 

–  Det är lite omtumlande. Jag vet inte hur jag ska hantera det över huvud taget, säger en anonym före detta värnpliktig som blivit biologisk pappa utan vetskap.  

Känd för unikt hormonpreparat  

Ansvarig för spermieforskningen var, den nu avlidne, professor Carl Gemzell. Han var även överläkare på kvinnokliniken som utförde inseminationer och en världsberömd fertilitetsläkare, känd för att ha utvecklat ett hormonpreparat för barnlöshet. Nuvarande forskningsdirektör Anna-Karin Wikström vid Akademiska sjukhuset reagerar starkt på avslöjandet om spermiestölderna.

– Man blir ju upprörd och tror inte riktigt att det kan vara sant. Det kan vara så att man har följt den tidens lagar och regler, men man tycker fortfarande att det är otroligt oetiskt.  

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se forskningsdirektören på Akademiska sjukhuset reagera på de avslöjade spermiestölderna. Foto: SVT

Uppdrag granskning har tidigare i år avslöjat spermiestölder vid kvinnokliniken i Halmstad under 1980- och 90-talen. Granskningen visar att den ansvarige, numera avlidne, läkaren i Halmstad arbetade i professor Gemzells forskarteam i Uppsala.  

Den svenska spermieskandalen

Uppdrag granskning har med hjälp av dna-tester och släktforskning avslöjat spermiestölder vid kvinnokliniker i Halmstad och Uppsala. Spermier har använts till insemination under 70-, 80- och 90-talen utan att männen gett sitt tillstånd.

Totalt finns nu nio kända fall där män ofrivilligt blivit biologiska pappor. Sammanlagt har deras spermier gett upphov till elva donatorbarn.

Europadomstolen har inlett en granskning av spermiestölderna i Halmstad och kräver svar från den svenska staten.

Både en intern och en extern granskning slår fast att inseminationsverksamheten vid Länssjukhuset i Halmstad bröt dåtidens gällande lagstiftning. Sjukhuset har gjort en Lex Maria-anmälan.

De ansvariga läkarna vid kvinnoklinikerna i Halmstad och i Uppsala är avlidna.

Mer om den svenska spermieskandalen finns att se i programmen “De värnpliktiga och experimentet”, “Spermiestölden” och “Sveket mot donatorbarnen” på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Den svenska spermieskandalen

Mer i ämnet