Pokerguiden (Texas Holdem)

Poker har på senare år blivit synonymt med Texas Hold'em. Denna spelform används när världsmästaren i poker ska koras, och Hold'em dominerar även utbudet i de flesta pokerrum på nätet. Så oavsett om du ska spela poker online eller hemma med vännerna är det värdefullt att kunna en del om Texas Hold'em.

Pokerbild

Texas Hold'em-reglerna är relativt enkla att lära sig. Varje spelare som deltar får två dolda, personliga kort. Dessutom läggs fem öppna kort på bordet. Dessa kort är gemensamma och kan användas av samtliga spelare. Målet med spelet är att skapa den bästa femkortspokerhanden genom att kombinera sina två personliga kort med de fem gemensamma. Varje spelare har alltså totalt sju kort att välja bland och man får kombinera hur man vill - två personliga/tre av de gemensamma, ett personligt/fyra av de gemensamma, eller enbart använda de fem gemensamma för att skapa sin hand. Du kan läsa om hur händerna i poker rankas nedan.

Så spelas en hand Texas Hold'em

Innan själv spelet inleds ska de så kallade mörkarna (blinds) placeras på bordet. Dessa är obligatoriska satsningar som är till för att få fart på spelet. Det finns en liten mörk (small blind), och en stor mörk (big blind). Den stora mörken är vanligen dubbelt så stor som den lilla mörken. Vilka som ska lägga mörkarna avgöras av spelarnas positioner vid bordet. Spelaren som sitter till vänster om given (dealer) har lilla mörken, och den som sitter till vänster om honom har stora mörken. Om given inte är med i spelet använder man en så kallad Dealer-button (knappen), för att markera vem som skulle ha varit giv.

Satsningsrunda ett

Spelet inleds med att alla spelare får sina två dolda kort. De delas ut medsols, ett i taget. Lilla mörken får det första kortet, given får det sista kortet. Efter som mörkarna redan öppnat spelet är det spelaren som sitter till vänster om stora mörken som inleder satsandet i denna runda. Han/hon kan lägga sig, syna (lägga samma belopp som stora mörken), eller höja. Turen går sedan medsols runt bordet och avslutat med stora mörken.

Satsningsrunda två

Denna runda inleds med att de tre första gemensamma korten placeras på bordet. Dessa kallas floppen (the flop). Lilla mörken, eller den spelare närmast till vänster om lilla mörken som fortfarande är kvar i handen inleder satsandet i denna runda. Han/hon kan antingen checka eller satsa. Turen går sedan medsols runt bordet och avslutas med given, eller den spelare närmast till höger om given som fortfarande är kvar i handen.

Satsningsrunda tre

Denna runda inleds med att det fjärde gemensamma kortet placeras på bordet. Detta kallas turnen (the turn). Satsandet i denna runda följer samma struktur som på floppen.

Satsningsrunda fyra

Denna runda inleds med att det femte gemensamma kortet placeras på bordet. Detta kallas rivern (the rivern). Satsandet i denna runda följer samma struktur som på floppen och turnen.

Vem vinner?

Spelaren med den bästa femkortspokerhanden vinner potten. Så här rankas händerna i poker:

  1. Färgstege med Ess i top (Royal Flush) - fem kort i samma färg och ordningsföljd, med ess som högsta kort. Exempelvis A-K-D-J-10 i hjärter.
  2. Färgstege (Straight Flush) - fem kort i samma färg och ordningsföljd (ju högre högsta kort desto bättre) Exempelvis 9-8-7-6-5 i spader.
  3. Fyrtal (Four of a Kind) - fyra kort med samma värde (ju högre värde desto bättre). Exempelvis fyra kungar.
  4. Kåk/Fullt hus (Full House) - tre kort med samma värde samt två kort i samma värde (ju högre triss desto bättre). Exempelvis tre damer och två 7:or.
  5. Färg (Flush) - fem kort i samma färg (ju högre högstakort desto bättre). Exempelvis K-10-7-4-3 i klöver.
  6. Stege (Straight) - fem kort i ordningsföljd (ju högre högstakort desto bättre). Exempelvis J-10-9-8-7.
  7. Triss (Three of a Kind/Set) - tre kort med samma värde (ju högre värde desto bättre). Exempelvis tre 9:or.
  8. Tvåpar (Two Pair) - två par med kort av samma värde (ju högre högstapar desto bättre. Har två spelare samma högstapar avgöra lägstaparet vem som vinner). Exempelvis två knektar och två 4:or.
  9. Par (Pair) - två kort med samma värde (ju högre värde desto bättre). Exempelvis två 7:or.
  10. Högt kort (High Card) - ess är det högsta kortet, 2 det lägsta.

Har två spelare samma hand avgör sidokort (kicker), vem som vinner. Till exempel: två spelare har par i ess. Den ene har en kung som högsta sidokort, den andre har en knekt. Spelaren med kungen vinner. Har två spelare högsta sidokort med samma värde avgör det nästa högsta sidokortet, och så vidare. Observera dock att man räknar högst fem kort per hand. Har två, eller flera, spelare exakt samma hand (inklusive sidokort) delas potten mellan dem.

Spel

Fler alternativ

Laddar...

Mest gillat